Hilversum heeft 21 nieuwe struikelstenen om in de Tweede Wereldoorlog weggevoerde Joodse Hilversummers te herdenken. De stenen werden woensdag geplaatst voor de oorspronkelijke huizen van de slachtoffers.

Er werden onder meer struikelstenen geplaatst op het Wandelpad voor Efraim Eduard Wijnberg en Reina Wijnberg-van Menk. Dat gebeurde onder toeziend oog van nabestaanden van het echtpaar, overgekomen uit Israël. Ze waren erg onder de indruk.

Aan de Sirusstraat werden op liefst vier verschillende adressen struikelstenen geplaatst, onder meer voor een tweejarige jongen die in de oorlog werd gedeporteerd naar Sobibor en daar omkwam.

Emotionele rollercoaster

De struikelstenen in Hilversum liggen er op initiatief van Hans Roos van de Stichting Instandhouding Joods Erfgoed Gooi en Vechtstreek. De Hilversummer deed lang onderzoek naar weggevoerde Joden uit 't Gooi. Het onderzoek en het plaatsen van de stenen noemt hij 'een hele emotionele rollercoaster'.

Meer stenen

Over twee weken worden er op twee adressen nog drie struikelstenen geplaatst. Al met al werden er in de Tweede Wereldoorlog zo'n 1.500 Hilversummers weggevoerd en vermoord.