De Beverwijkse politieman Leo van der Hoorn ontving vandaag postuum de Yad Vashem-onderscheiding, de hoogste eer voor mensen die hun leven waagden om Joden te redden tijdens de Holocaust.

In de Grote Kerk in Beverwijk overhandigde de Israëlische ambassadeur de oorkonde en medaille aan de zoon van Leo van der Hoorn. Hij werd terzijde gestaan door Carolien van Eykelen, kleindochter van de agent die in de oorlog onderdak bood aan de Joodse Dolly Drilsma en daarmee een heldendaad verrichtte.

Sobibor

Het 6-jarige meisje werd bijna 75 jaar geleden verraden en op transport gezet naar Sobibor, waar ze in de gaskamers is omgekomen. Op initiatief van Beverwijker Alex van Luijn, die vorig jaar een herdenking van de gedeporteerde Beverwijkers organiseerde, krijgt Van der Hoorn postuum de Yad Vashem. 

Van der Hoorns kleindochter heeft in de loop van de jaren bewijsmateriaal verzameld dat nodig is om in aanmerking te komen voor het eerbetoon. "Dat is veel werk geweest, maar het is het waard geweest. Ik vind het prachtig dat Leo en zijn vrouw Sijtje deze eer krijgen."