In IJmuiden is op 27 januari een tijdelijk Holocaustmonument op Plein 1945 onthuld. Het werk van Daan Roosegaarde maakte veel indruk op de tientallen bezoekers die de ceremonie bijwoonden. Op 2 februari is het kunstwerk weer afgetuigd.
Op 27 januari was het exact 75 jaar na de bevrijding van vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau. Voor het Nationaal Comité 4 en 5 mei reden om een kunstwerk te laten maken van 104.000 stenen en die te verdelen over 170 gemeenten in Nederland. Zo ook Velsen. "Iedere steen vertegenwoordigt een slachtoffer, gedeporteerd uit Nederland", vertelt de burgemeester van Velsen Frank Dales na de onthulling in IJmuiden.
Onschuldig
In Auschwitz werden door de Duiters tijdens de Tweede Wereldoorlog 1,1 miljoen mensen vermoord. "Deze mensen hadden helemaal niets gedaan. Maar ze zijn wel opgepakt en vaak ook vermoord. En als het zo eenvoudig is om mensen op te pakken en te vermoorden, omdat je ze als minder beschouwt; dat vind ik heel beangstigend", aldus de Velsense burgemeester.
Het werk Levenslicht bestaat uit een cirkel herdenkingsstenen die om de paar seconden oplichten en dan weer uitdoven. Het maakte diepe indruk om de mensen die de ceremonie bijwoonden. "Heel bijzonder om te zien, dit raakt me", zegt Hermy de Bont uit oud-Velsen. "We mogen dit gewoon nooit meer vergeten. Hou van elkaar en wees toch goed voor elkaar", aldus de Velsense.
Ook Maurice en Anne Chayut bezochten de onthulling. "Als je een Joodse familie bent, dan speelt de Holocaust altijd een rol in je leven. Het is daarom ook een bijzondere dag om te gedenken."