De vrijwilligers van Museum Collection '39-'45 uit Winkel zijn afgereisd naar Wageningen om daar kamp op te slaan. Ze zijn uitgenodigd door het Comité 4 en 5 mei van die stad om samen met andere acteurs te laten zien hoe het leven van de soldaten eruitzag tijdens de Tweede Wereldoorlog. Er worden zo'n 17.000 bezoekers verwacht.

"We hebben een Pack Howitzer 70 millimeter kanon bij ons waarmee we vereerd zijn het startschot van de Veteranenmars te geven. We zijn de enige reenactors die dat mogen doen, naast de landmacht. We zullen ervoor zorgen dat we Noord-Holland laten gelden door met een flinke knal te beginnen", zegt Henk Coehoorn, secretaris van het museum, lachend.

Het museum uit Winkel heeft flink wat voertuigen meegenomen naar Wageningen. "Dit is een deel van de groep. Een deel zit in Langedijk om het Bevrijdingsvuur te ontvangen. We hebben onder andere een Brencarrier meegenomen. Dat is een rupsvoertuig waar een zwaar machinegeweer in gemonteerd kon worden. En we hebben bijvoorbeeld een Chevrolet C30, dat is een transportvoertuig." Het is maar een kleine greep uit alles wat is meegenomen.

De groep uit Winkel heeft een mooie plek gekregen op Arboretum Belmonte in Wageningen. "De bezoekers willen we een kijkje geven in hoe het leven toen was in een kampement rond 1944-1945. Daarnaast komen er heel veel veteranen. We vinden het altijd leuk om met die mensen te praten. Hun ervaringen horen zodat wij onze hobby nog beter kunnen uitoefenen."