In het jaar van de nationale herdenking van 70 jaar bevrijding presenteerde het Stedelijk Museum een tentoonstelling over hun positie tijdens de Tweede Wereldoorlog.
NH Nieuws gaat op bezoek bij de tentoonstelling en praat met conservator Margriet Schabemaker en Penny Simmers, medewerker van het Stedelijk Museum.
In de tentoonstelling wordt onder andere het werk uitgelicht dat door het Stedelijk Museum in de jaren 30 werd opgekocht. In de aanloop naar de oorlog ontvluchtten veel joodse mensen Duitsland, waardoor het Stedelijk Museum veel kunst opkocht van joodse handelaren en kunstenaars.
Het Stedelijk Museum was het eerste Nederlandse museum dat een kunstbunker aanlegde in de duinen van Castricum, al snel klopten andere musea voor hulp aan. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was het Museumplein in Amsterdam bezet door Duitse troepen, die daar bunkers neerzetten. Andere musea moesten hun deuren sluiten of werden ingericht als militair hospitaal, maar het Stedelijk bleef tijdens de oorlog 'gewoon' open.