16 april 1943, geallieerde bommenwerpers missen hun doel, het NS-werkterrein in Haarlem. Even na etenstijd vallen 16 explosieven op de naastgelegen woonwijk de Amsterdamse buurt. 85 mensen overlijden en ruim honderd mensen raken gewond. Pas sinds een paar jaar worden deze slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog herdacht. In 2015 gebeurde dit op een andere plek, omdat de gedenksteen moest wijken voor nieuwbouw.

Meer dan 70 jaar is er amper aandacht besteed aan de herdenking van het bombardement van '43. De ramp was dan ook een catastrofale fout van geallieerde bommenwerpers die - wellicht door een verkeerde inschatting van de wind - hun doel misten. 

Herdenking

Een paar jaar geleden liet de wijkraad een gedenksteen zetten midden in het voormalige rampgebied, op de hoek van de Teding van Berkhoutstraat en de Jan Frederik Helmerstraat. Maar op die plek zijn nu nieuwe huizen gebouwd en zo dreigde het bombardement weer in het verdomhoekje te komen.

De buurt koos unaniem voor een mooie nieuwe plek in de Amsterdamse buurt: bij de mini-kinderboerderij aan de Tweede Vooruitgangstraat. Weliswaar net buiten het voormalige rampgebied, maar waar wel veel mensen komen of langslopen. En dus worden deze slachtoffers van het bombardement van '43 niet weer vergeten.