Een indrukwekkende herdenkingsceremonie vanmiddag in Uitgeest. In februari was het exact 75 jaar na het neerstorten van een Amerikaanse B17 bommenwerper in een weiland, vlakbij de grens met Heemskerk.

Piet Stelling (92) uit Wormerveer weet het nog als de dag van gisteren. Op 10 februari in 1944 zat hij rond 13.20 uur aan de eettafel, toen boven zijn ouderlijk huis een vliegtuig werd beschoten door een Duits jachtvliegtuig. "Toen was er een enorme explosie", blikt hij terug op het moment dat enorme indruk op hem maakte. "Ik zag alleen maar vuur en brokstukken. Mijn eerste gedachte was: 'wat is dat erg'. Ik werd voor het eerst geconfronteerd met wat oorlog is, want er zaten mensen in dat vliegtuig", aldus Stelling.

Vier van de tien bemanningsleden overleefden de crash in een weiland vlakbij Fort Veldhuis in Heemskerk niet. Piet aarzelde niet en stapte direct met zijn vader op de fiets naar de rampplek, waar hij een bemanningslid op het staartdeel zag liggen. "Die man was morsdood: vreselijk. Dat maakte erg veel indruk op me. Even later werden we weggestuurd door een Duitser die een pistool op ons richtte", aldus Stelling.

Ceremonie
De ceremonie begon om 13.00 uur met een stille tocht naar het herdenkingsmonument. Daar werden bloemen gelegd en toespraken gehouden door onder meer burgemeester van Uitgeest Wendy Verkleij en Johan Graas van de Aircraft Recovery Group 40-45.

De herdenking is initiatief van de gemeente Uitgeest in samenwerking met de Aircraft Recovery Group en het Comité 4 mei.