René van Frank was nog maar drie jaar oud toen de nazi's Haarlem binnenvielen. Met hulp uit het verzet kon hij onderduiken bij het echtpaar Van den Boogaard aan de Kinderhuisvest. Omdat hij ze nog steeds erg dankbaar is, wil hij ze voordragen voor een belangrijke onderscheiding.

Het gaat om de Israëlische onderscheiding "Rechtvaardige onder de Volkeren" van Yad Vashem, die wordt uitgereikt aan niet-Joden die zich belangeloos hebben ingezet en hun leven op het spel hebben gezet om Joden te helpen.

Krulletjes

René van Frank woont in Israël, maar komt zo af en toe nog naar Haarlem voor familiebezoek. Deze dagen is hij ook bezig met het verzamelen van de juiste documenten om de onderscheiding aan te kunnen vragen.

Op zijn tafel liggen foto's van 'de kleine René', een blond jongetje met krulletjes. En die krulletjes hebben zijn leven gered. "Meneer en mevrouw Van den Boogaard zijn destijds verraden en toen kwamen de Duitsers langs voor een huiszoeking. Ik lag op bed en toen ze me zagen dachten ze: "Dit is geen Jood, hij heeft blonde krulletjes". Toen zijn ze weer vertrokken en dat was natuurlijk een geschenk uit de hemel." 

René dacht al die tijd dat Jacques en Mary van den Boogaard zijn echte ouders waren. Ze noemden hem Pucky. De biologische ouders van René zaten echter elders in Haarlem ondergedoken, bij de familie Riepma. Ook voor hen hoopt hij de onderscheiding rond te kunnen krijgen.

Onderzoek

Samen met zijn zoon en de Haarlemse historicus en Peter Hammann proberen ze nu alle documenten over de familie Riepma en Mary en Jacques van den Boogaard bij elkaar te verzamelen. "Van Mary van den Boogaard zijn wel foto's, maar van Jacques tot nu toe niet. Mocht iemand meer weten over Jacques of foto's hebben, dan horen we het graag", aldus Hammann. Hij is er inmiddels wel achter gekomen dat Jacques van den Boogaard een belangrijke spil is geweest in het Haarlemse verzet. 

Oproep

Ook René van Frank heeft nog een dringende vraag. Op één van de foto's uit zijn onderduikperiode staat hij naast een jongetje. "Dat jongetje heet Fransje Stappers. Ik zou graag met hem in contact komen of met mensen die hem kennen of kenden."