Frits Kroese was negentien jaar oud in de oorlog en sloot zich aan bij het verzet. Hij blies spoorlijnen op, smokkelde wapens en redde Engelse piloten. Nu vertelt hij over zijn ervaringen aan scholieren.

Intussen is Frits Kroese 93 jaar en nog maar een van de weinige verzetsstrijders die over die tijd kan vertellen. Een bijzondere les dus voor de leerlingen van het Goois Lyceum in Bussum. 

Opblazen spoorlijn

Frits Kroese kwam in 1943 bij het verzet toen een vriend hem vroeg. Hij hielp mee met het opblazen van de spoorlijn, zodat de Duitsers die niet meer konden gebruiken om goederen te vervoeren. Ook smokkelde hij wapens in zijn fietstas en redde hij gestrande Engelse piloten. Hij zorgde voor een nieuw persoonsbewijs en zorgde dat ze weer veilig terug naar Engeland kwamen. 

Hij heeft een handleiding meegebracht waarin uitgelegd staat hoe de verschillende wapens werken. Dat maakt het meeste indruk op de scholieren. Frits wil de scholieren vooral meegeven hoe belangrijk het is dat je elkaar vertrouwt en "dat je vrienden kweekt en geen vijanden, want oorlogen ontstaan meestal door een hele kleine fout die grote gevolgen heeft".